ویژگیهای بافت تاریخی شهرستان اردکان(قسمت پایانی)
حسینیه یا میدان
در هر مرحله حسینیه های کوچک یا بزرگی قرار داشته که در اصطلاح محلی به آنها میدان میگفته اند،اگر چه در ماه محرم از این حسینیه ها برای عزاداری استفاده می شده ولی در طول سال اغلب آنها به صورت مراکز تجاری در می آمدن است، زیرا این میدانها در نزدیکی دروازه های ورودی شهر قرار داشته و هیزم و زغال و سایر اقلامی که در داخل مغازه نمی توانستند بفروش برسانند در این میدانها خرید و فروش می گردیده است.عمده ترین میدانهای اردکان عبارت بوده است از: حسینه(میدان) بازلرنو در نزدیکی دروازه بازار نو، میدان کوشکنو در نزدیکی دروازه کوشکنو ، میدان علی در نزدیکی دروازه سیف ، میدان بالاده در نزدیکی دروازه میرصالح ، میدان زین الدین در نزدیکی دروازه آخوند ، میدان علی بیک در نزدیکی دروازه علی بیک. دور تا دور اغلب میدانها نیز مغازه های وجود داشته که از آنها به عنوان کارگاههای زیلوبافی ، لبافی و حلاجی و... استفاده می شده است.
کاروانسرا
کاروانسراها نیز به عنوان مراکز تجارت و اسکان کاروانها محسوب میشدهاند و اغلب آنها در نزدیکی مراکز تجاری بنا شده بودند چنانچه کاروانسراهای حضرتی، گودالگ و کوشکنو در مسیر بازار شمال به جنوب قرار داشته و کاروانسرای میدان علی در مسیر بازار شرق به غرب و کاروانسرای علی بیک در نزدیکی میدان و بازارچه محلی علی بیک قرار داشته است.
در دوره قاجار کاروانسرای سلطان در کنار دروازه سیف و کاروانسرای دیگری در کنار دروازه بازارنو و کاروانسرای علی بیک در بیرون دروازه علی بیک بنا گردیده که این سه کاروانسرا چسبیده به حصار شهر بودهاند امّا راه ورودی آنها بیرون از دروازه بوده است.
رباط شاه عباسی هم که در مسیر راه یزد به اصفهان ساخته شده بوده حدود دویست متر تا دروازه بازارنو فاصله داشته است.
اماکن رفاهی
حمام به عنوان عمدهترین اماکن عمومی رفاهی در قدیم محسوب میگردیده و تمام حمامهای داخل بافت وقفی میباشد اغلب آنها برای تعمیر و بعضی از مصارف دیگر آن نیز دارای موقوفات میباشند. حمامهای داخل بافت نسبتاً بزرگ و قسمتهای زنانه و مردانه آن بصورت مجزا و نزدیک به هم بنا شدهاند. قدیمیترین حمام داخل بافت، حمام بازار است که خوشبختانه تاکنون نیز سالم و مورد استفاده میباشد.
دیگر حمامهای داخل بافت عبارت است از: حمام حاج ملاحسن و حمام چرخاب در محله چرخاب، حمام کوشکنو در محله کوشکنو، حمام طالب در محله زینالدین و حمام بازار در کنار مسجد جامع و مسیر بازار شرق به غرب بوده است. جالب اینکه تمامی آنها تقریباً در ضلع غربی بافت قدیم قرار داشتهاند.
آب انبار
آب انبارها به عنوان تأمین کننده آب آشامیدنی داخل و خارج از بافت قدیم بودهاند و اغلب آنها توسط افراد خیّر بنا شده بوده و دارای موقوفاتی جهت آبگیری و تعمیرات میباشند. این آب انبارها علاوه بر تأمین آب شرب مصرفی مردم، اغلب دارای پاکنه آب قنات بوده که از آنها برای شستشو و تجدید وضو استفاده میکردهاند و در بالای سردر آنها نیز مسجدهای کوچکی برای برگزاری نماز یا محلی برای استراحت تعبیه شده بوده است. استفاده از آب انبار بطور کلی رایگان میبوده و تمام آب انبارها دارای مسیرهایی بودهاند که در فصل زمستان از آب قنات صدرآباد و باغستان آبگیری میشدهاند.
آب انبارهای اردکان اغلب دارای سه بادگیر یک طرفه میباشند که از این نظر در نوع خود حالت منحصر به فردی دارند که هیچ کجای ایران نظیر آنها دیده نمیشود. همچنین سقفهای خشتی و گنبدی شکل خزینههای آب انبارها و راهپلههای آجری زیبای آنها نماد معماری اردکان محسوب میگردند.
اکثر آب انبارهای داخل بافت قدیم هنوز سالم و قابل بهرهبرداری میباشند و در مواقع قطع آب از آنها استفاده میگردد.
مسجد
از نکات بسیار جالبی که در بافت قدیم اردکان دیده میشود وجود مساجد متعدد و بسیار بزرگ است که علیرغم توسعه اردکان در چند سال اخیر هنوز مسجد جامع داخل بافت بزرگترین مسجد اردکان محسوب میگردد و این نشانگر وسعت نظر سازندگان آن میباشد.
مساجد بزرگ داخل بافت دارای دو قسمت به اصطلاح تابستانی و زمستانی «شبستان و گنبد خانه» میباشند و به جز مسجد حاج محمدحسین اکثر آنها از خشت و گل ساخته شدهاند تاریخ بنای قدیمیترین آنها مشخص نیست، ولی آثار موجود در مسجد زیرده و جامع مربوط به اواخر قرن دهم هجری قمری میباشد. دیگر مساجد داخل بافت عبارت است از مسجد حاج سعیدا و مسجد حاجی رجبعلی در محله چرخاب، مسجد زین الدین واقع در محله زین الدین، مسجد حاج محمد حسین واقع در کنار بازار بزرگ شهر، مسجد کوشکنو در محله کوشکنو.
علاوه بر مساجد بزرگ تعداد زیادی مسجد کوچک نیز در محلات مختلف وجود دارد که نام بعضی از آنها چنین است: مسجد آرد خرما، مسجد میدان سنگ، مسجد قرائت خانه، مسجد کوچه خاتمی، مسجد حاج محمدرضا، مسجد محله تیران، مسجد سرپل، مسجد حسینیه بازار نو و ...
آسیاب
بطور کلی آسیابهای بزرگ در منطقه اردکان بوسیله آب قنات به چرخش درمیآمده و به همین دلیل اغلب آنها در خارج از بافت قرار داشته است. تنها یک آسیاب آبی که بوسیله آب قنات مورتین کار میکرده، به نام آسیاب «دزدگ» در داخل بافت قرار داشته است و همچنین تعدادی دستاس یا آسیاب دستی در خانههای مردم وجود داشته که برای بلغور کردن گندم و جو، از آنها استفاده میشده است.
دربند
یکی دیگر از ویژگیهای بافت قدیم اردکان دربندهای متعدد بوده است. هر دربند متعلق به افراد خاصی بوده که به علت قدرت مالی و نفوذ سیاسی دارای چندین خانه بودهاند که درِ ورودی این خانهها در داخل دربند باز میشده است. در ابتدای دربند دری نسبتاً بزرگ قرار داشته که شبها میبستهاند و خانههای داخل دربند از امنیت بیشتری برخوردار بودهاند، اغلب دربندهای موجود در اردکان متعلق به اوائل دوره قاجار میباشد و در محله چرخاب قرار دارد. مشهورترین آنها عبارت است از: دربند صدرالفضلا، دربند مجد العلما، دربند حاج ملا تقی، دربند سلطان، دربند سنائی و...
بادگیر
بادگیر به عنوان اصلیترین منبع تأمین هوای خنک در بافت قدیم محسوب میگردیده است لذا بطور قطع میتوان گفت که تمام خانهها دارای یک یا چند بادگیر بوده است، تعداد چشمههای بادگیر بستگی به وسعت اتاق یا صفهای داشته که بادگیر به آن منتهی میشده است. بادگیرهای اردکان یک طرفه و دهانه آنها به طرف شمال میباشد و بادی هم که از آن طرف میوزد به شَمال مشهور است. بادگیرها اکثر از خشت و گل میباشد و در قسمت بالای آن چشمههای تعبیه شده و سقف چشمهها اغلب بصورت شیبدار در نظر گرفته میشده تا باد بهتر به داخل بادگیر هدایت گردد.
اتاق بادگیر یا صفه اگر چه بیشتر در قسمت جنوب خانه قرار داشته امّا در بعضی از خانهها اتاقهایی در شمال خانه وجود داشته که دارای بادگیر بوده است.
تعداد چشمههای بادگیر اگر چه طبق یک سنت محلی فرد است امّا در بادگیرهای بزرگ بیشتر نشانگر عرض اطاق یا صفه میباشد. ارتفاع بادگیر نیز نسبت به ساختمانهای اطراف بسیار موزون و هماهنگ است چنانکه در خط آسمانه بافت قدیم اردکان یک ساختمان ناموزون و نامتناسب وجود نداشته است، ولی در سالهای اخیر ساخت و سازهای داخل بافت این توازن را به هم زده و هر بیننده یا یک نگاه میتواند این ناهماهنگی را مشاهده نماید.
ویژگیهای ساخت و ساز
ساخت و ساز در بافت قدیم با خشت و گل صورت میگرفته و این کار علاوه بر اینکه نیاز به حمل و نقل مصالح را کم میکرده، محاسن عمده دیگری نیز داشته که مهمترین آنها جلوگیری از نفوذ سرما و گرما به داخل ساختمان بوده است، همچنین برای تهیه خشت از گِلِ کفِ حیاط استفاده میکردهاند، در نتیجه حیاط خانه از سایر قسمتها گودتر میشده و این امر سبب میگردیده تا رطوبتِ داخل اتاقها و صفههای اطراف حیاط از طریق دیوارهای آجری به داخل حیات منتقل گردد و بالظبع دیوارها و کف اطاقها خالی از رطوبت میشده است.
سلام بزرگوار عید اضحی عید بندگی و رهیدن از هوای نفس را خدمت شما تبریک و تهنیت عرض می نمایم.
عید قربان، از اعیاد بزرگ اسلامی است که یادآور زیباترین نمونه تعبد در برابر خدای متعال است
عید قربان، عید فداکاری، ایثار، قربانی و انجام مسئولیت است
روز فدا کردن فرزند دلبند در راه خدا؛ روز آزمون ابراهیم، آن بت شکن زمان
عید قربان بر همه مسلمانان جهان و بر شما همراهان همیشگی مبارک باد.
سلام__محمد جان
ممنونم که اومدی و بهم سرزدی
وب جالبی داری من که خوشم اومد دستت درد نکنه.
منتظرت هستم بیا.یا علی مدد
سلام دوست عزیز من سعید هستم همان وبلاگ عشق و ادبیات
یک هفته پیش برای شما کامنتی در وبلاگتان گذاشتم و از شما سوالی
پرسیدم واز شما در خواست کردم که حتما جواب سوال مرا بدهید
ولی شما تا الان جواب آنرا نداده اید از شما خواهش می کنم هر چه زودتر
جواب سوال مرا بدهید سوال اینست آیا شما تا الان پولی از بابت تبلیغاتی
که در وبلاگت می کنی دریافت کردی یا نه؟
با تشکر فراوان ارادتمند سعید
وبلاگ عشق و ادبیات
وبلاگتان برایم خیلی جالب بود و بیشتر جنبه پژوهشی داشت .خوشحالم در موقعیتی که کمتر دنبال تفحص و تحقیق هستند شما روی میل و دلخواه حود به این مقوله می پردازید .
از انجا که رشته تخصصی ام جغرافیای سیاسی است توانستم استفاده کنم واز اینکه به من سر زدید ممنونم
سلام از همه جا گفتی از هتل مهمانسرا یا یه چیزی که ادم دو سه شب بتونه توش دوران مسافرتی رو بگذرونه نگفتی به نظر جای جالبیه
خوشحال می شم به من هم سرکی بزنی
عرض سلام و ارادت خدمت شما بزرگوار ، ضمن تقدیر و تشکر از حضور ارزشمندتان فرا رسیدن عید ولایت و امامت را به عموم شیعیان جهان و شما عزیز بزرگوار تبریک و تهنیت عرض می نمایم.
درکوچه درویشان یک شب گذرم افتاد
در محفل بی خویشان آنجا نظرم افتاد
دیدم که خرد آنجا بنشسته زده زانو
مست از می یا حیدر در زمزمه یا هو
عقل و خرد و دینم نذر قدمش کردم
از کوچه درویشان میل حرمش کردم
در شهر نجف دیدم لیلا و زلیخا را
در طوف حرم دیدم من آدم و عیسی را
دیدم که علی باشد بر مسند سلطانی
جبرئیل و ملک دیدم در خدمت درباری
هم راز پیامبر را در تخت شرف دیدم
من صورت داور را در شاه نجف دیدم
التماس دعا
در پیوندهای روزانه لینک شدید
ممنون از اینکه تبادل لینک بفرمایید